Foglaljuk vissza Magyarországot!

Szilágyi László blogja

Szilágyi László blogja

Emberkísérlet Tárnokon

2013. szeptember 12. - szilagyilaszlo

Évi 45 ezer tonna hulladékot akar eltüntetni egy beruházó Tárnok és Érd között, egy olyan technológiával, amire talán csak ideiglenes szabadalmi oltalom van, és a világon még sehol ki nem próbálták. Technológiai leírás és hatástanulmány sehol, de ez a helyi testülettel nem zavarta, a mai ülésen elfogadtattak egy határozatot, elvi hozzájárulást adtak a projekthez. Az alpolgármester szavazata döntött, akinek a telkére tervezik a beruházást…

Egyedül egy színes, szélesvásznú PR-füzetet ismerünk, ami tele van szakmai képtelenségekkel, és ami alapján egy kerti budit sem lehetne építeni. „Infravörös degradációval” bontanák a beadagolt gumiabroncsot és műanyagot (de mint kiderült a környék vegyes hulladékát!), majd a keletkező gázokból leválasztják a nitrogént és a szén-dioxidot, a maradék gázt (ami szerintük csak metán) energetikailag hasznosítják. Ugyanígy a keletkező – szerintük - szénhidrogéneket tartalmazó olajat is. Marad még szénpor, amiből aktív szenet tudnak készíteni, de ha nem, akkor eladják a gumiiparnak. Hatalmas üvegházakat fognak fűteni a hővel, ahol bio- (naná!) zöldségeket fognak előállítani (évi 3000 tonna paradicsomot!), a helyi iskolai menza nagy örömére. A nitrogént majd a „talajba” vezetik, ahol ügyes bacik készítenek belőle tápanyagot. A szén-dioxidot is rányomják a paradicsomra, hogy éjjel is tudjanak fotoszintetizálni. Így a terméshozam jóval nagyobb lesz! Szó van még évi 25.000 tonna algáról is.

Zéró emisszió! Ez a jelszó. Semmi káros anyag nem fogja elhagyni a technológiát! Arról, hogy salak is keletkezik, egy szó nincs. Hogy a beadagolt cucc tartalmaz(hat) nehézfémeket, stb, egy szó nincs. Mi lesz a gumiabroncsok acélbetétjével vagy a PVC elégetésekor keletkező sósavval? Az egyszerűen képtelenség, hogy létezik "zéró emissziójú" hulladékfeldolgozás.

Épületes párbeszéd folyik a beruházó és a civilek között: - Hol a próbaüzem? - Erdélyben már működött 6 hónapig. - Meg lehet nézni? - Már lebontották. - Valami dokumentáció a működéséről? - Ööö. - Hol működik ilyen a világban? – Ühüm.

A színes papír egyik oldalán az áll, hogy ez olyan rentábilis, hogy támogatás nélkül is megépül. Másik helyen meg azt írják, hogy minden kész a pályázathoz, és az NFÜ is támogatja a projektet. És a pályázati kiírást lobogtatják. Állítólag támogatja a technológiát a környezetvédelmi államtitkár is. Ő harcos ellenzője volt mindig a hulladékégetésnek, márpedig ez a technológia is a hulladékok elégetésére szolgál, még ha „krakkolás” és „pirolízis” néven fut is (jogilag égetőnek számít!), és még ha „zöld energia” vagy „zéró emisszió” bűvszavakkal operálnak is. A testület független tagja rákérdezett a pirolízisre, „nincs pirolízis” volt a válasz. De itt van az anyagban! A szabadalomban ilyen nincs

45 ezer tonna hulladék nagyon sok. Már a helyszínre szállítás is komoly környezeti terhelést okoz (ld. még zéró emisszió). Ez a polgármester úr szerint nem is lenne nagy. Gondoljunk bele, hogy összesen ennyi gumiabroncs-hulladék keletkezik az országban, amelyre bőven megvan a feldolgozási kapacitás. Ha ez megépül, azokat bezárják?

Ha ez megépül, pláne évi 45 ezer tonna méretben, akkor ez valódi emberkísérlet lenne, ahol a környékbeliek lennének a kísérleti nyulak. Akik egyébként az égvilágon semmit nem tudnak az egészről. A testület sem tud semmit, de ez csak a 2 civil képviselőt aggasztja, a fideszes többséget cseppet sem.

A testület végül 4 igen, 2 nem és 2 tartózkodás mellett elfogadta a határozatot. A jegyző minősített többséget hirdetett ki. Az alpolgármester, akinek a telkén tervezik a beruházást, és aki a kft-je nevében – de magánszemélyként… - kérte a testülettől az állásfoglalást, nem jelentett be összeférhetetlenséget, szavazott, és végül az ő szavazata döntött!

Szilágyi László

A bejegyzés trackback címe:

https://szilagyilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr55584216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása