Foglaljuk vissza Magyarországot!

Szilágyi László blogja

Szilágyi László blogja

A Gondviselés legyen veled! Mert az egészségügy nincs…

2013. november 28. - szilagyilaszlo

_5192_496.jpgHa bajba kerülök, jó lenne HINNI abban, hogy a Gondviselés megsegít, de én BÍZNI szeretnék abban, hogy a mentők megérkeznek idejében, hogy a kórházak megmentik az életemet, hogy az egészségügy meggyógyít, ha beteg vagyok.

Ez a BIZALOM ingott meg az utóbbi években. És még inkább megrendül, ha ilyeneket mond az egészségügyért felelős államtitkár:

„aki hisz a gondviselésben, az el tudja fogadni, hogy bármikor, bármi megtörténhet vele.”

Nem, az emberek nem akarják elfogadni, hogy bármikor, bármi megtörténhet velük! Azt akarják, hogy kompetens és felelős emberek irányítsák a betegellátást, hogy szakmailag és műszakilag elfogadható kórházakban gyógyítsanak, és tisztességesen megfizetett ellátók tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a sorsuk jobbra forduljon. Azt akarják, hogy az állam szervezze meg a biztonságos egészségügyi ellátást, oldja meg a befizetett adó és járulék fejében.

Egy politikustól pedig nem akarják elfogadni, hogy a Gondviselést emlegesse, amikor az ő felelősségi körébe tartozó súlyos mulasztásokra hívják fel a figyelmét!

Ez a kormány egyetlen dolgot tud felmutatni az egészségügy területén, bár ez nem volt benne a Semmelweis Tervben: államosították a kórházakat. Kérdés, hogy előrébb vagyunk-e. Egy GYEMSZI nevű megavízfej próbál a központból irányítani. A Gondviselés talán működik, de az államigazgatás nem nagyon. A központi közbeszerzések módszerével gondolják csökkenteni a költségeket, kevés sikerrel. A központi gáz-közbeszerzés hozott valami megtakarítást, de az áram tender csak fokozta a nehézségeket. Jó nagy zavar van a különböző gyógyszerhatóanyagok beszerzésénél. A szokásos káderpolitikával cserélgetik az ellátó intézmények vezetőit, eddig jutottak.

Úgy szüntettek meg aktív kórházi osztályokat egyes településeken, hogy nem fejlesztették érdemben a mentést. Szülészetek, gyermekosztályok, stb szűntek meg, átalakultak az ellátási körzetek, így több tíz kilométerrel megnőttek a betegszállítási távolságok, de a mentők kapacitásai nem nőttek (vannak új esetkocsik, de nem mindig jut rájuk orvos), sőt a befogadó kórházak finanszírozása sem változott látványosan.

Egyes térségekben szinte elérhetetlen az ellátás a mélyszegénységben élő lakosság számára. Borsodban, Szatmárban éve óta betöltetlen háziorvosi körzetek vannak, és az ott élőknek a legközelebbi nagyobb településre kell utazniuk az alapellátásért, a nem létező jövedelmükből és a nem létező tömegközlekedéssel. Aztán még messzebb a laborvizsgálatra, majd újra az eredményekért, és megint az orvosságért.

Alapjaiban ingott meg az ellátásbiztonság. A kórházak csak akkor kapnak gyógyszert vagy orvosi eszközt, ha készpénzzel fizetnek, egyre komolyabb ellátási zavarokkal küszködnek, azzal gyógyítanak, ami raktáron van. A várólisták nőnek. A kórházi minimumfeltételeket a hatóság már nem is ellenőrizheti. A helyzet a betegbiztonságot is veszélyezteti: orvos híján sok helyütt (teljesen szabálytalanul) rezidensekkel végeztetik el az ügyeletet, szakorvosi felügyelet nélkül, ami már legalább egy esetben vezetett egy beteg halálához.

Továbbra is özönlenek az orvosok és nővérek külföldre. Az orvosok elvándorlása állítólag lelassult, már nem három orvos megy el naponta, hanem csak 2,5. A szakdolgozók külföldre menekülése gyorsul. Kétszer is volt bérrendezés 3 év alatt, de ez nem segített.

A kórházak adóssága egyre aggasztóbb mértékű: a 60 napja lejárt adósságállomány szeptemberre elérte a 60 milliárd forintot, az év végére a 85 milliárdhoz közelít. Most ugyan 33 milliárdot „szereztek” az adósságok konszolidációjára, de azt is elég érdekesen osztották el, nem nagyon lehet benne felfedezni a szakmai szempontokat. És ha nem változik a finanszírozás módszere és mértéke, akkor jövőre ugyanitt fogunk tartani. Sok beszállító nem tudja 6-9 hónapig finanszírozni az állami egészségügyet, becsődöl vagy kivonul, és a Gondviselést emlegeti…

Az elmúlt években jelentősen megnőtt a kórházi fertőzések száma. Ennek következtében a terápiás költségek, az ápolási idő és sajnos a halálozás is nőtt. Májusban határozati javaslatot nyújtottam be a „kórházi fertőzésekről, az infekciókontroll megerősítéséről és az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzésekkel kapcsolatos elkerülhető halálozások megakadályozásáról”, de tárgysorozatba sem vették.

Három év nem volt elég az Orbán-kormánynak, hogy megalapozza a népegészségügyi intézményrendszert. A Semmelweis Tervben még kiemelt cél volt a Népegészségügyi Intézet felállítása, értesüléseink szerint minden készen állt, de személyi vita alakult ki az egészségügyi államtitkárság és a miniszterelnök mindenható államtitkára, Lázár János között. Pedig a magyarok egészségügyi mutatói rendkívül rosszak. A daganatos megbetegedésektől a szív- és érrendszeri betegségekig, a különböző szenvedélybetegségektől a diabéteszig és a mentális és pszichiátriai problémákig nagyon sok a baj. Nagyon nagy szükség lenne tehát egy ilyen intézetre, ha nem a Gondviselésre várnánk…

Szilágyi László

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szilagyilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr895665889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása