Foglaljuk vissza Magyarországot!

Szilágyi László blogja

Szilágyi László blogja

Víz, árvíz, belvíz, szennyvíz

2014. szeptember 17. - szilagyilaszlo

szviz2.JPGBicskén a fideszes vezetés megduplázta az építményadót, de a felszíni vízelvezetés és az árvízvédelem terén nem történt érdemi beavatkozás. Nem új keletű probléma Bicskén a csapadékvíz és a szennyvíz keveredése miatt előálló helyzet sem, de a város vezetése képtelen volt lépni az évek során. Sajnos, figyelmetlenség miatt elmulasztottak beadni egy árvízvédelmi témájú pályázatot is, tehát ezt a forrást is elpuskázták.

Esős időben a Bogya Károly utca legmélyebb részén a szennyvíz kiárad a csatornából, és beteríti az utcát a fekáliával, sokszor tamponokat és egyéb hulladékokat is a felszínre hoz (Mondjuk, nem kéne a WC-be lehúzni semmi ilyesmit...). Ilyen estek után mindig klórmésszel kell fertőtleníteni az utcát és a telkeket. Másik gond, hogy „A szennyvízhálózatból a belekerülő csapadékvíz miatt időnként az ártéri utcán álló szennyezett víz a patak (még) élő vízébe kerül, tehát a környezetszennyezés is jelen lehet.” (…) „A valódi probléma - mind az árvízi, mind a szennyvizes témában - jelen esetben is a felszíni csapadékelvezetés régi hiánya, megoldatlansága, ami teljes mértékben önkormányzati felelősség és feladat.” (2013.05.28. Bicskei Szó)

Nyilvánvaló, hogy a szennyvízcsatorna nem arra való, hogy a tetőkről összegyűlt esővizet is elvezesse. Nem is erre méretezték a csatornát, de a szennyvíztelep működését is tönkreteszi a sok csapadékvíz. Szintén a Bicskei Szóban olvasom, hogy a „városvezető elmondta, hogy nem lehet megoldani a problémát, mert az esővíz bele fog folyni a szennyvízcsatornákba.” De igenis meg lehet oldani a problémát, mert az esővíz arra folyik, amerre vezetik. Ezért első lépésben meg kellene szüntetni az illegális rákötéseket. A mélyebben fekvő csatornaszemeket esetleg meg kellene magasítani, de a legfontosabb a felszíni csapadékelvezetés megoldása.

patak park.jpgGátat, árvízvédelmi töltést szeretnének Bicske lakói a Szent László patak partjára, de ugyanígy beavatkozásra várnak a Kölcsey utca lakói is, és a Bethlen Gábor utcában is többször előfordult, hogy a lezúduló csapadékvíz elöntötte a pincéket. Itt épít majd Mészáros Lőrinc 40 millióért valamit)

Az elmúlt hetekben nagyon sok eső esett, és megint helyzet van. Megint elmulasztottunk értékes hónapokat, nem történt semmi a vizek biztonságos elvezetése érdekében. Nem lehet már arra sem hivatkozni, hogy nincs forrás a beruházások elvégzésére, mert extrém magas építményadót szed az önkormányzat, és elképesztő mennyiségű uniós pénz áll rendelkezésre. Csak tervezni kéne, pályázni kéne, kivitelezőt kéne keresni és megcsinálni.

Rengeteg a tennivaló! Októberben beleállunk! ;-)

Szilágyi László

A bejegyzés trackback címe:

https://szilagyilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr256705223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása