Foglaljuk vissza Magyarországot!

Szilágyi László blogja

Szilágyi László blogja

A vidék feltámasztásáról

2018. február 15. - szilagyilaszlo

Ma Magyarországon csak a főváros, az agglomeráció és a multi cégek által fellendített városok működnek, az ország többi része - a magyar vidék - halott. A kistelepülések feltámasztása egyik sorskérdése az országnak, erről írok az alábbiakban.

fotó: borsodonline.hu

Vissza kell adni az iskolát a helyi közösségeknek!

Ha nincs rendes iskola, akkor az emberek elviszik a gyerekeiket máshová tanulni. Aztán amikor megunták az ingázást, akkor el is költöznek. Ha nincs rendes iskola, a fiatal családok nem vesznek/építenek házat a faluban, hanem más települést keresnek.

Egy kistelepülésnek mindene az iskola. Minden ott történik, szinte az egyetlen közösségformáló hely.

Az önkormányzatok erőn felül és szépítették, építették a falusi iskolákat. Amikor a kormány államosította az iskolákat, azt mondta egy polgármester, hogy „Annak idején kaptunk egy Trabantot, most elvisznek egy Mercedest!”.  ld. 2012-es riportomat.

Az Orbán-rezsim felépített egy KLIK nevű borzalmat, ami Orbán és Hoffmann Rózsa átka a magyar vidék felett. A KLIK képtelen fenntartani az iskolákat, a tanárok fizetésén kívül semmivel sem tud/akar foglalkozni. Egy iskolaigazgató nem hozhat nélküle semmilyen döntést, vele pedig képes.

Ne beszéljünk most a tantervről, a tanárok minősítési rendszeréről, csak arról, hogy nem a helyi közösség dönthet arról, hogy ki dolgozik az iskolában, hanem egy távoli hatalom mondja meg, hogy ki lesz az igazgató, stb. Ennél jobban nem is lehet kiszúrni egy kistelepüléssel.

Az iskolákat kistérségi vagy helyi fenntartásba kell szervezni, és meg kell adni a legfontosabb kompetenciákat a képviselő-testületnek, a tantestületnek és a szülői közösségeknek. Az államnak kiemelt dolga a tanárképzés megerősítése, teljesen más pedagógiai módszerek kellenek ma, mint akár 10 éve. Nem elég a tanárok bérét rendezni, de a fiatal pedagógusok letelepedését is támogatni kell. Csökkenteni kell az óraszámot és a tananyagot, és végre a kompetenciák és készségek fejlesztésére kell koncentrálni, nem a tananyag biflázására. A tudás megszerzésének módszereit kell megtanítani, nem az adatokat és a tényeket.

 

Közelebb kell hozni az egészségügyi ellátást az emberekhez!

Idősödik a falvak népessége, ezért egyre jobb orvosi ellátásra lenne szükség, de sajnos inkább egyre rosszabb a helyzet. Minél kisebb egy falu, annál többet kell utazni az ellátásért, de rosszak az utak és rossz a tömegközlekedés.

Vannak olyan helyek az országban, ahol már 10 éve nincs háziorvos, egyes megyékben az állások 15-20 százaléka tartósan betöltetlen. Fejér megyében nem ilyen rossz a helyzet, de itt is igaz, hogy a háziorvosok nagy része már idős, és hamarosan fiatal szakemberekre lesz szükség. Csakhogy nincsenek. Alapvetően át kell gondolni a háziorvosi ellátást, praxisközösségeket kell szervezni, a szűrőprogramokat elvinni a falvakba és a szakorvosi ellátást is „közelebb kéne vinni”, szervezett járatokkal, XXI. századi informatikával, stb. Az otthonápolást és a rehabilitációt is az idősödő lakosság igényei szerint kell megszervezni.

 

A falvak közlekedési kapcsolatait javítani kell!

Miközben 4 milliárdért építenek 1 km autópályát a rezsim csókosai, a falvakban leírhatatlan állapotban vannak az utak. Az önkormányzatoknak nincs saját forrásuk a javítgatásokra sem, nem hogy a komolyabb útépítésekre. A legtöbb háztartásban van már autó, és teljesen jogos igénye az embereknek, hogy sima és veszélytelen úton jussanak el az úticéljukig.

A vidék túlélésének egyik záloga a szervezett közösségi közlekedés. Azoknak a falvaknak van esélye hosszú távon, ahol jó a vonat vagy buszközlekedés. Meg kell adni az esélyt az embereknek, hogy gyorsan és kényelmesen eljussanak a munkahelyükre, az iskolájukba, az egészségügyi intézményekbe, a bevásárló- és szórakozóhelyekre. Nem luxusvasutat kell építeni, hanem a fő közlekedési vonalakra ráhordó járatokat kell indítani.

 

A vidéki lakásállomány állapotát jelentősen javítani kell!

Magyarországon van kb. 4,5 millió lakóingatlan (miközben 4,1 millió család van), nagy többségének elég rossz az állapota. A falvak tele vannak a „Kádár-kockáknak” nevezett épületekkel, amelyek szigeteletlenek és a fűtésük elavult. A Fidesz rezsivakítási kampánya a gázzal fűtő és a sokat fogyasztó családokon segített érdemben, a fával fűtő vidék helyzetén inkább rontott.

Nem új házak építését kell erőltetni (ld. CSOK), hanem olyan támogatási rendszert kell bevezetni, amely segítségével energetikailag fel lehet újítani ezeket a házakat, hogy olcsón és környezetbarát módon lehessen létezni bennük.

 

Alapjövedelmet kell bevezetni a legszegényebbek érdekében

Azt olvassuk a kék plakátokon, hogy Magyarország jobban teljesít, de ez egy zsákfaluból nézve megfoghatatlan és elképzelhetetlen. 1,5-2 millió ember él szegénységben ma Magyarországon, és ők teljesen magukra vannak hagyva. A rezsim egyetlen univerzálisnak gondolt eszköze a közmunka lett volna, de már a kormány is beismerni látszik, hogy ez önmagában nem alkalmas a problémák megoldására.

Egy valódi gazdaságfejlesztési és vidékfejlesztési politika (ebből most semmi sincs!) mellett is maradna egy réteg, aki nem tud, nem képes dolgozni, mert a kora, az egészségi állapota, a képzettsége vagy a pillanatnyi élethelyzete nem teszi lehetővé. Az ilyen emberek alapvető megélhetését, boldogulását segítené az alapjövedelem, amely minden más szociális rendszernél egyszerűbb és hatékonyabb.

Az éhezés és a fázás az ellenség, nem a kipellengérezett bróker, aki egyébként egyedül többet tett a magyar társadalomért, mint a 2010 óta megtollasodott milliárdosok összesen.

 

Persze az lenne a legjobb, ha újra működne a vidéki gazdaság, és minden család meg tudna élni a mezőgazdaságból és a szolgáltatásokból. Erről legközelebb!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szilagyilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr1713671354

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Megállítjuk a Munkaügyi Központ facsonkításait! 2018.02.17. 14:21:11

A tavalyi facsonkítási botrány után, idén már 3 nappal előre jeleznie kell a Munkaügyi Központnak ha gallyazni, ifjítani szeretné a fákat az udvarán. Tavaly novemberben írtam arról, hogy Budapest Főváros Kormányhivatala XX. Kerületi Munkaügyi Hivatala...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása