Foglaljuk vissza Magyarországot!

Szilágyi László blogja

Szilágyi László blogja

A bicskei áruház lebontásáról

2018. április 04. - szilagyilaszlo

Állítólag Orbán Viktornak nem tetszik a bicskei Áruház épülete. Igaza van, nem szép és nem is illik a bicskei főtér környezetébe, de nem lebontani kéne, hanem felújítani!. Mivel ez a Főnök kívánsága, a város vezetése nagy lendülettel fogott bele a nagy tervbe: megvenni (kisajátítani!), lebontani és Melocco-szobrot építtetni a helyébe.

Csakhogy erről nem kérdezték meg a bicskeieket. Én megtettem. Kattintson a folytatásra!

lekellebontani.png 

248 válaszadó

 A felmérés nem reprezentatív, de ez testvérek között is kétharmad! 

 

milegyenasorsa.png

189 válasz

A válaszadók mindössze 14 százaléka mondta azt, hogy Melocco Miklós szoborcsoportja épüljön ide (ahogy az önkormányzat akarja). 15,7 százalék újra áruházat (üzletközpontot, butiksort, plázát, szolgáltatóházat szeretne, és nagyon sok egyéb hasznosítási igény is felmerült.

25,4 százalék akar parkolót az épület helyére! A szövegekből kiderül, hogy egyre nagyobb a parkolási gond a belvárosban, nincs hely a SPAR-nál, nincs hely az önkormányzatnál, nincs hely az új járási hivatalnál, és egyre nehezebb közlekedni Bicskén a reggeli és délutáni órákban.

A Bicskei Szó is foglalkozott a témával, ott egyéb aggályok is felmerültek. 

 

Mibe kerül nekünk ez az egész akció? 

Idézet az önkormányzati határozatból:

A projektelem végrehajtása során az érintett ingatlantulajdonosokkal nem sikerült
megállapodást kötni, a 6 albetétből egy albetét esetében sikerült adás-vételi szerződés
megkötésével megszerezni az ingatlanrészt, öt albetét esetében kisajátítási eljárást kellett
indítani. A kisajátítási eljárások időbeli elhúzódása nem teszi lehetővé az ingatlan
elbontását, így azt Önkormányzatunknak a későbbiekben más forrásból kell megvalósítania.
A szerződésben foglalt határidőig az alábbi költségek merülnek fel:
- ingatlanvásárlás 1581/1/A/1 hrsz . 16,242 millió Ft.
- kártalanítás, eljárási költségek 83,854 millió Ft
- bontási tervek 4,000 millió Ft

És utána jön a bontás és a szoborállítás költsége, amiről a fentiek nem szólnak, de újabb 20-30 milliókat fog felemészteni. A Belügyminisztérium zöldterület-fejlesztési alapjából megy majd az egész, amit 1 hektárnál nagyobb területek esetében lehet igényelni. Mivel az Áruház területe sokkal kisebb, az egész Kossuth teret beleírták a pályázatba, pedig a két terület nem is határos egymással. Ha az Áruházat lebontják, akkor a SPAR hátulját lehet majd látni, mivel lesz az szebb?

Az egészben az a legfurcsább, hogy a tulajdonosoknak volt terve arra, hogy felújítsák az épületet, és olyan homlokzatot alakítsanak ki, ami talán már Orbán Viktornak is tetszene.

aruhaz_felujit.jpg

Ez már nem valósulhat meg, mert a kisajátítás miatt nem lehet az épülethez nyúlni. A kisajátítási folyamat egyébként botrányos, akár évekig is elhúzódhat a per miatta. Addig az épület üresen fog állni?!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szilagyilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr8213670836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása