Foglaljuk vissza Magyarországot!

Szilágyi László blogja

Szilágyi László blogja

Megszabadítani az országot a poliptól, „ez a mi munkánk; és nem is kevés”

2014. január 12. - szilagyilaszlo

562774_627454600620939_576558183_n.jpgA mai Magyarországon a korrupció rendezőelvvé vált. A Fidesz a jogrendet gazdasági/hatalmi érdekeihez igazította, teljesen nyíltan hozott helyzetbe bizonyos csoportokat, állami segítséggel ledózerolt mindent és mindenkit az útjából, gátlástalanul csoportosított át erőforrásokat az övéinek, állammonopolista álcával egy szűk hatalmi elit gazdasági érdekeltségévé tette az országot. Ez ellen lépünk fel a 2014-es választásokon.

Orbánék azt ígérték, hogy megerősítik a középosztályt,

de csak a saját nagytőkéseiket erősítik, a középosztály pedig ütemesen csúszik lefelé. És miközben egy szűk réteg gazdagodik, a lakosság nagy részéről gyakorlatilag lemondtak. Rossz adópolitikával és az ellátórendszer bedöntésével szociális katasztrófahelyzet közelébe taszították az országot. 4.5 millió ember él a létminimum alatt – a lakosság fele, és 1.2 millió ember mélyszegénységben tengődik.

Azt ígérték, hogy nem lesznek oligarchák,

simicska lajos.jpgde a valóság az, hogy minden korábbinál kevesebb kézben koncentrálódik gazdasági hatalom, néhány érdekeltségnek juttatnak szinte minden közpénzt, törvényileg kiiktatva a versenyt és az ellenőrzést.  Összesen 431 milliárd 872 millió 945 ezer 311 forintot nyert Simicska és Nyerges cége 2013-ban közbeszerzésen (egyedül vagy konzorciumban).

 

Azt ígérték, hogy fellendítik a gazdaságot,

de csak a tőkefelhalmozással foglalkoznak, nem számít semmi, csak az, hogy náluk legyen a vagyon vagy a vagyon feletti ellenőrzés. A gazdaság nem lendült fel: ha négyéves távlatban nézzük, nincs növekedés, nincs beruházás, nincs fogyasztás, nincs hitelezés. Nincs jövőkép és nincs bizalom. Alacsony a foglalkoztatás, csak a közmunkával összefüggő statisztika-kozmetikázás eredménye látszik. Tömegestül mennek külföldre dolgozni az emberek, az egészségügyi ágazat lassan kiürül.

Azt ígérték, hogy átalakítják a földbirtokszerkezetet,

meszaros lorinc2.jpgde az állami földek haszonbérletének jó részét a saját új földesuraiknak osztották ki, átláthatatlan és korrupt pályáztatás útján, sőt később már a pályáztatás mellőzésével. Orbán földije, Mészáros Lőrinc hatalmas latifundiumra tett szert két év alatt, a legfrissebb hírek pedig Lázár János rokonságának gazdagodásáról beszélnek. Ángyán József támogatandó vidékpolitikája helyett a fideszes földrablás a valóság.

 

Azt állították, hogy megvédik a fiatalokat a dohányzás ártalmaitól,

trafik janos.jpgmiközben csalárd módon átjátszották a dohánykiskereskedelmet a saját klientúrájuknak. Az állampárt megyei és városi vezetői döntötték el, hogy ki kaphat trafik-koncessziót,  és a kiskereskedelem komoly részének ellenőrzését Lázár János baráti érdekeltsége nyerte el, amely egyébként maga alkotta meg az erről szóló szabályozást is. A törvényhozást a saját machinációiknak rendelték alá.

 

Nem ezt hívják maffiának?

Amikor üzleti körök összefonódnak a döntéshozói és végrehajtói hatalommal? Mindent a saját hatalmi érdekeiknek megfelelően rendeztek be: elfoglalták a médiatanácsot, az AB-t, a KT-t, a ÁSZ-t, maguk képére formálták a rendőrséget, az ügyészséget, a bíróságot.

Mindezt a teljes közszolgálati média és szinte a teljes kereskedelmi média támogatásával teszik. Álnokul elhallgatnak minden olyan ügyet, ami a kétes ügyleteikről szól, az oknyomozó újságírást pedig kiiktatták vagy karanténba szorították.

Államvallássá emelték a korrupciót. 

Sok ismerősöm vélekedik úgy, különösen az ellenzéki összefogást kommentálva, hogy semmi különbség nincs a két politikai tábor között, hogy „egyik kutya, másik eb”, hogy egyformán felelős és bűnös mindkét banda az ország jelenlegi állapotának előidézésében, hogy az 'elmúltnyolcév' és az 'elmúltnégyév' között semmi különbség nincs.

Elképedve hallom ezt.

Teljes mértékben osztom Magyar Bálint nézetét, és nem igaz, hogy tájékozott ismerőseim ezt nem látják: 2010 előtt a korrupció deviancia volt, 2010 után pedig normává lett. Előtte is voltak csalók és tolvajok, akkor is működött a klientúra-rendszer, voltak ügyeskedők és zavarosban halászók, voltak bűnszövetkezetek, és nagyon nehezen lehetett ezeket felelősségre vonni, ha egyáltalán. De most? A korrupció rendezőelvvé vált, a jogrendet a saját gazdasági/hatalmi érdekeikhez igazították, teljesen nyíltan hoztak helyzetbe bizonyos csoportokat, állami segítséggel dózeroltak el mindent és mindenkit az útjukból, gátlástalanul csoportosítottak át erőforrásokat az övéiknek, állammonopolista álcával egy szűk hatalmi elit gazdasági érdekeltségévé tették az országot. Eddig mindenki lophatott, mert a hézagos jogrend erre lehetőséget biztosított, most csak egy bizonyos társaság lophat, mert a jogrend csak erre biztosít lehetőséget.

Ez a különbség. Szerintem.

Arra vállalkoztunk, hogy leváltsuk minden idők legkorruptabb kormányát. Orbánékat el kell zavarni! Ennek kell most alárendelni mindent. Minden demokratikus politikai és civil szervezetnek össze kell fogni ennek érdekében! Mi ezért jöttünk el az LMP-ből, ezért kötöttünk szövetséget az Együtt 2014-gyel, majd az MSZP-vel, és most ezért szorgalmazunk még szélesebb ellenzéki együttműködést.

Szilágyi László

A bejegyzés trackback címe:

https://szilagyilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr815752487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása