Foglaljuk vissza Magyarországot!

Szilágyi László blogja

Szilágyi László blogja

Orbán és a dohányzás visszaszorítása

2013. október 27. - szilagyilaszlo

Orban_Viktor_pipa.jpgNem kavarta fel különösebben a „magyar embereket” a hír, miszerint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kitüntette Orbán Viktort a dohányzás visszaszorításáért tett erőfeszítéséért. De engem igen.

„A dohányzás visszaszorítása, a nemdohányzók védelme érdekében végzett munkájáért vett át díjat Orbán Viktor miniszterelnök a Parlamentben Margaret Chantól, a WHO főigazgatójától. A kabinet a 18 évnél fiatalabbak körében tette a legtöbbet a dohányzás visszaszorításáért.”, írja a testvéri mno.hu.

orban_who.jpgNézzük tehát sorjában, milyen lépéseket tett az Orbány a nemdohányzók védelmében:

1)     2012-től tilos a dohányzás a zárt – és több nyílt – légterű közösségi térben.

Ez jó. Némi túlzással állíthatom, hogy az EGYETLEN intézkedése az Orbán-kormánynak, amivel teljes mértékben egyetértettem. Azóta be lehet ülni egy vendéglőbe, akár gyerekekkel is. Ez igazi és hatékony intézkedés volt a nemdohányzók érdekében.

Léder László, az Országos Egészségfejlesztési Intézet főigazgatója kedvező jelnek tartja, hogy amióta tilos közterületeken, kocsmákban és állami intézményekben cigizni, láthatóan csökkent a kardiovaszkuláris (azaz, szív- és érrendszeri) megbetegedések száma. Kíváncsi vagyok, milyen evidenciákon alapul ez a kijelentés. Az említett betegségek száma valóban csökken, de a sztatin típusú gyógyszerek hatására.

2)     2013-tól a dohánytermékek csomagolása csak illusztrációkkal kombinált figyelmeztetésekkel hozható forgalomba.

elrettento cigi.jpgItt egy uniós irányelv átültetéséről van szó, még szép, hogy megcsinálták.

A WHO célja, hogy minden tagállamban csökkentsék a dohányzás vonzerejét. Az unió pl. a nikotinfüggőséget okozó anyagok mennyiségének csökkentését szeretné elérni a dohánytermékekben. Ezeket az intézkedéseket még nagyon várjuk a díjazott miniszterelnöktől is! Mint ahogy a leszokást segítő zöldvonal támogatását; a civil szervezetek támogatását, akik életvezetési tanácsadással foglalkoznak; a konfliktuskezelés tanítását; az iskolai oktatás támogatását, ahol a cél a rászokás megelőzése; komoly médiakampányok támogatását. Mert ezek segítenének!

Az áttörést pedig a TB-által támogatott leszokás-támogatás jelentene, de erre valahogy nem jut…

3)     A kormány többször emelte a dohánytermékekre vonatkozó jövedéki adót.

Ez is fontos, hiszen a nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy a legkomolyabb tényező, ami a dohányzás elhagyására sarkall, a magas ár. És egyébként is a káros és szennyező termékeket kell adóztatni, nem mondjuk a telefonálást vagy az egyszerű banki műveleteket. Persze, ez nem volt ilyen egyszerű. Volt olyan jövedéki módosítás, amit zárószavazás előtt vontak vissza, nyilván a kedvenc dohánygyáruk követelésére. Ezt írtam akkor: „A Fidesz, a tőle már szinte természetes, házszabály-ellenes törvényhozói technikával, zárószavazás előtti módosító indítvánnyal torpedózta meg a dohánytermékek jövedéki adójának emelését. Balsai István, az alkotmányügyi bizottság elnöke - megválasztott alkotmánybíró - „arra már nem emlékszik, hogy ki adta nekik a javaslatot”; de simán megszavazta a bizottság; majd a kormánypárti többség minden további nélkül módosította a törvényt. A Fidesz képviselőinek nyilvánvalóan fogalmuk sem volt, hogy mit tartalmaz az indítvány.” Ennyit a dohányzás elleni elkötelezettségről.

Meg annyit, hogy már a fülkeforradalmi házi pálinkafőzés engedélyezésekor is jól látszott, hogy a kabinet nem akarja csökkenteni az alkoholfogyasztást; és nyilvánvaló, hogy a kormányt hidegen hagyja a lakosság egészsége.

4)     Brutálisan és égbekiáltóan korrupt módon átalakították a dohány-kiskereskedelmet.

trafik janos.jpgKezdetektől fogva látszik, hogy nem a dohányzás visszaszorítása volt a cél, hanem a kiskereskedelem lenyúlása. Ez díjat érdemelne, ha lenne olyan díj, ami a vezető politikai erő által támogatott, maffiamódszerekkel végrehajtott piacátrendezést díjazná. Orbán szerint a trafikmutyival szemben fellépő erők mögött „a dohánygyárakat kell keresni”. Igazából egy dohánygyár áll a folyamatok mögött, Lázár János kedvenc partnere, a Continental. Azontúl, hogy gyártóként is nyertese a trafikbotránynak, még 500 kiskereskedelmi koncessziót is megkaparintott céghálóján keresztül.

Ez pedig egy óriási hazugság: „A kormányzat legfőbb célja a 18 éven aluliak dohánytermékekhez való jutásának megakadályozása volt, a cigarettakereskedelem átalakításával sikerült elérni, hogy a fiatalkorúak ne jussanak dohánytermékekhez.” Az viszont igaz, hogy nagyon sokan dacból sem vettek azóta dohányárut, mert ez a botrány megadta nekik a szükséges akaraterőt a leszokáshoz.

Egyre többen a feketepiacon szerzik be a cigit. A dohánycsempészet eddig sem volt elhanyagolható, de most Szerbia, Ukrajna és Kína felől elképesztő mennyiségű áru érkezik, amely után nem fizetnek sem jövedéki adót, sem ÁFÁ-t. Szócska államtitkár ezt nem hiszi: a szűkülő trafikrendszer miatt nem tartanak a feketepiac, és ezzel a kontrollálhatatlan dohányzás növekvésétől, szerinte a feketepiac ügye rendészeti kérdés.

Cigarettat-sodorni7.jpgÉs a csempész cigaretták minősége rettenetes! A Népegészségügy c. folyóirat írása szerint sokkal nagyobb a csempészdohány kadmium tartalma, a füst PAH-vegyületekben és egyéb borzalmakban sokkal gazdagabb. Arról nem beszélve, hogy tömegek térnek át a sodrott cigarettára, ami megint Lázár barátjának tágítja a piaci rést. Mezítlábas cigit szív újra a fiatal, a melós. Filter nélkül egészségesebb?

Nesze neked, népegészségügy! Ezeket a WHO nem tudja?

Szilágyi László

A bejegyzés trackback címe:

https://szilagyilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr625601546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása