Foglaljuk vissza Magyarországot!

Szilágyi László blogja

Szilágyi László blogja

A rendszerváltás lenullázása: Több száz településnek nem lesz polgármestere

2014. szeptember 14. - szilagyilaszlo

onkormanyzat.jpgNagyon sok településnek nem lesz polgármestere október 12-én. Lehet arra fogni, hogy nincs már tiszteletdíj a kistelepüléseken, de szerintem az okokat mélyebben kell keresni. Az Orbán-kormány legnagyobb bűne ez: szétverte a rendszerváltás legnagyobb vívmányát, az önkormányzatiságot. Elvette az intézményeket, leginkább az iskolák államosítása fáj a településeknek. Járási szintre vitt több önkormányzati feladatot, így nem lehet már helyben elintézni szinte semmit. Ha ezzel párhuzamosan fejlesztették volna az elektronikus közigazgatást..., de nem fejlesztették.

És bár államosították az adósságállományt is (ezzel jutalmazva a felelőtlenül gazdálkodó településeket, és hoppon hagyva az adósságfelhalmozás nélkül működő önkormányzatokat), összességében sikerült tökéletesen ledegradálni az önkormányzatok szerepét. Nem csoda hát, hogy rengeteg kistelepülésen nem vállalja a polgármesteri feladatot senki, és a 4-5 testületi tagot is úgy kell „összevadászni”. Miért indulna bárki is, amikor semmi funkciója, jelentősége nincs? Hogy egy hónapban egyszer ropi- és kólafogyasztással üssenek el egy estét egy paródiába illő képviselő-testületi ülésen?

Itt tartunk a rendszerváltás utáni 24. évben.

Orbánék elérték a céljukat: sikerült teljes érdektelenségbe taszítani a helyi közéletet. Mindent centralizáltak, az emberek közéleti aktivitásait, a lakóhelyükért bevethető pozitív energiáit lenullázták.

Arról nem beszélve, hogy fejlesztési forrásokat 100 százalékig lenyúlták, csak az juthat megbízáshoz, aki az ő listájukon szerepel. Hihetetlen és pazarló beruházások folynak, amerre nézünk, de ezek nem a helyi közösség hasznát szolgálják, nem a helyi gazdaságot erősítik, hanem a központi hatalmat fényezik. És bár a szemnek szépek lehetnek, de az emberek életén mit sem segítenek. Tökéletes viakolor burkolatok és szökőkutak épülnek mindenhol, de ezáltal a helyi közösségek nem lesznek erősebbek és a helyi kisvállalkozások nem lesznek versenyképesebbek.

Egyre messzebb kerülünk az eredeti céltól: hogy helyi közösségek oldják meg a helyi feladatokat, amihez az állam hatékony segítséget nyújt. Ezért komoly tétje van a közelgő önkormányzati választásoknak. Meg kell fordítani ezt a folyamatot, vissza kell hozni az önkormányzatiság lényegét. Olyan embereket kell küldeni a helyi testületekbe, akik 1) demokraták; 2) felkészültek; 3) programjuk van; 4) nem a központi hatalom és nem is a helyi oligarchák érdekeit akarják kiszolgálni; 5) a tiszta közéletet és a teljes nyilvánosságot képviselik; 6) nem pártpolitikai szempontok vezérlik.

És velük el kell kezdeni lassan, türelmesen, de szívósan visszahódítani ezt az országot!

Szilágyi László

A bejegyzés trackback címe:

https://szilagyilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr516696395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása