Foglaljuk vissza Magyarországot!

Szilágyi László blogja

Szilágyi László blogja

Adják vissza Esztergom jogtalanul elvett vagyonát!

2013. november 14. - szilagyilaszlo

egom tv vita2.jpgMa benyújtottam az Esztergom törvény hatályon kívül helyezéséről* szóló javaslatot. Ez visszaadná Esztergomnak az  elkonfiskált vagyont, és arról is rendelkezik, hogy fizesse vissza az állam az 1, 7 milliárd forintot, amit az állam az átvett közintézmények fenntartása címén jogtalanul inkasszált.

A 2011-ben elfogadott lex Esztergom súlyosan diszkriminatív volt, Esztergom megalázására és büntetésére írták. Tipikusan fideszes megoldás volt: így büntették meg a várost, amiért nem fideszes polgármestert választott, és amiért az új polgármester nem volt hajlandó a Meggyes Tamás kottájából játszani.

A törvénytervezet első verziójában még az volt, hogy az esztergomi önkormányzat törvénytelenül és alkotmányellenesen működik. Aztán azt kivették, mert még ők sem tudták volna ezt megmagyarázni.

Talán sokan emlékeznek még, annak idején egész éjjel obstruáltunk a parlamentben, hogy ne éjszaka legyen a törvény vitája. Húztuk az időt reggelig, hogy a TV-nézők is láthassák, mit művel a Fidesz Esztergommal. „Mindannyian esztergomiak vagyunk!” feliratú pólót húztunk, ezzel fejeztük ki a sejtésünket, hogy először Esztergomon kísérleteznek, aztán az egész országra kiterjesztik az ötleteiket. „Az ország egy laboratórium” -  ezt a Kedves Vezető ki is mondta azóta. Esztergomban próbálta ki először az államosítást, és miután „látá, hogy ez jó”, bevezette mindenhol.

Esztergom nehéz helyzetben volt akkor is, és most is nehéz helyzetben van. De az nem lehet megoldás, hogy elvesszük a vagyonát, pláne nem, hogy aztán inkasszóval behajtjuk a vagyon és faladatok üzemeltetéséhez kellő pénzt. Az eredeti törvénytervezetben még szerepelt, hogy az átvett intézményekhez kapcsolódó adósságállományt az állam átveszi az esztergomi önkormányzattól. Ezt aztán a véglegesből kivették. Azóta a kormány részben átvállalta az önkormányzatok adósságát, de érdekes módon Hódmezőlázárhely adóssága mindig előbbre való, mint Esztergomé.

A lex Esztergom óta a kormány államosította az iskolákat és a kórházakat a többi településen is, ezért a törvény nagyrészt okafogyottá vált. Viszont a diszkriminatív helyzet megmaradt. Az ingatlanvagyont csak Esztergomtól vették el, a többi településtől nem. Ezért benyújtottam azt a törvényt, amely visszaadja az elvett vagyont a városnak. A közintézmények ettől még állami fenntartásban maradnak, bár ezzel a helyzettel nem nagyon lehet megbarátkozni. Látjuk, hogy milyen gazdája az állam az iskoláknak és a kórházaknak. Semmivel sem vagyunk előrébb.

Az általam benyújtott törvényjavaslat a vagyoni helyzet rendezéséről szól, illetve rendelkezik arról is, hogy a jogtalan módon inkasszált pénzt vissza kell fizetni a városnak. Ez ügyben költségvetési módosító indítványt is be fogok nyújtani.

Meggyes Tamás, a város országgyűlési képviselője nem volt bent annak idején ezen a fontos vitán. Végül nemmel szavazott a törvényre, de nem védte meg a várost, sem felszólalással, sem módosító indítvánnyal. „De hol van Meggyes Tamás?” – ez volt minden ellenzéki felszólalás refrénje. Az okos kormánypártiak erre Tétényi Évát hiányolták, érdemes elolvasni a jegyzőkönyvet. Az igazi felelős, aki ilyen helyzetbe juttatta, csődbe vitte a várost, nem jelent meg aznap a Házban.

Akkor is és most is úgy gondoltuk, úgy gondoljuk, hogy az esztergomi testületet fel kellene oszlatni. Nem hisszük, hogy még majd’ egy évig folytatni lehet ezt az állóháborút. Azt sem hisszük, hogy most a Fidesz háttérbe vonja a kompromittálódott embereit, és azt sem hisszük, hogy akik utána jönnek, különbek lesznek.

Völner Pál megszavazta a súlyosan diszkriminatív lex Esztergomot, és megszavazta az inkasszót lehetővé tevő költségvetési indítványt is. Ahogy megszavazta az egykulcsos adóról szóló adótörvényt is. Ezzel Ő igencsak jól járt, jóval többet keres azóta, ahogy a táblán mutatom.

völner fizetese.jpgMeggyes Tamás is 118 ezer forinttal kap többet, csak az országgyűlési jövedelme után, pedig nem tesz a körzetéért semmit. Nem szólalt föl egyszer sem érdemben a parlamentben, csak a gombokat nyomogatja hétfőnként, ahogy bekiabálják neki. Nem állt ki a Esztergomért egyszer sem, viszont a helyi közgyűlés munkáját blokkolta.

Reméljük, a Fidesz esztergomi képviselőjelöltje, Völner Pál támogatni fogja javaslatunkat, még akkor is, ha a teljesen irreális lex Esztergomot annak idején megszavazta. Hogy Meggyes megszavazza-e, tulajdonképpen mindegy.

Szilágyi László

* az Esztergom Város Önkormányzatától igazságtalanul elvett vagyon visszaadásáról szóló törvényjavaslat

 

 

 

részlet a vitában elhangzott felszólalásomból:

Az a kérdés immár, hogy tönkre lehet-e tenni egy komplett várost mindenféle konzekvenciák nélkül. Kérem szépen, hogy erre válaszoljanak a vita folyamán. Az van ráírva a pólónkra, és aláírjuk, hogy ennek vannak marketingfunkciói, hogy "mindannyian esztergomiak vagyunk". Az a kérdésem, hogy hány Esztergom van ebben az országban. Melyik lesz a következő település, amelyről a törvényhozásban hozni kell egy ilyen jogszabályt? Melyik település fog legközelebb erre a sorsra jutni, hogy szégyenszemre egy ilyen típusú jogszabályt kell hoznia a parlamentnek? Melyik lesz az a település, ahol önök konszolidáció címén államosítanak?

Mi történt az elmúlt ciklusokban? Nyakló nélkül vették föl a hitelt, bocsátottak ki kötvényeket a települések, a pártközpontból még biztatták is őket, hiszen azt mondták, hogy majd úgy is elrendezzük, ha mi leszünk hatalmon. Ez történik most. Ez az önök rendezési javaslata a nyakló nélküli kötvénykibocsátásra és hitelfelvételre.

Mit láttunk az elmúlt években? Sorra épültek a látványos, népszerű és szavazatszerző térburkolatok és intelligens szökőkutak, épültek-szépültek a városházák, emelkedtek ki a stadionok és az élményfürdők, de senki nem merte megkérdezni, senki nem vetette föl azt a kérdést, hogy miből lehet majd ezeket fenntartani. Ez a nagy probléma, kedves képviselőtársaim, ezért jutottunk ilyen helyzetbe, ha egy szélesebb kontextusban vizsgáljuk Esztergom ügyét.

Azt gondolom, komoly a veszély, hogy amilyen helyzet Esztergomban előállt, az vár az egész országra. Mi történt? A helyi kiskirály - nagyon sajnálom, hogy nincs itt ez a bizonyos Meggyes Tamás nevű képviselő úr, halaszthatatlan közfeladatainak ellátása biztosan máshova szólítja; eddig nem sokat láttuk itt az épületben tevékenykedni, sőt talán ő az egyetlen képviselő, aki másfél év alatt érdemben még nem szólt hozzá a törvényhozás munkájához, egyetlen hozzászólása volt, s az úgy szólt, hogy "nem", és ez a nem teljesen emblematikus az ő szerepét tekintve, hiszen másfél éve semmi mást nem hallottunk tőle és a csapatától, mint hogy "nem, nem, nem, nem", igeneket nem hallottunk egyet se, előrevivő megoldást nem tudtak eddig hozni - bebetonozta hatalmát, saját médiabirodalmat épített ki - nem tudom, ismerős-e -, saját megfigyelési rendszert működtet, minden közszolgát megfélemlített, presztízsberuházásokat erőltetett a városra, miközben tönkretette a közszolgáltatásokat.

Így jutottunk el a máig, és leváltotta őt az istenadta nép. Demokratikus választáson egy másik személyt választottak meg kétharmados többséggel. Azt gondolom, ez a kétharmad is ismerős kell legyen önöknek. S én azt gondolom, már ne is haragudjanak, önöket is le fogják váltani egyszer, lehet, hogy hamarabb, mint gondolnák. És az a kérdés, hogy az utánuk jövő garnitúrának - legyen az bárki - mekkora mozgástere lesz. Önök úgy bebetonozzák a hatalmukat, mint ahogy Meggyes Tamás tette meg ott helyben, és az a kérdés, milyen erőfeszítésekre lesz szükség, hogy normalizálják majd az önök után jövők a helyzetet és konszolidálják az állapotokat. Társadalmi és gazdasági értelemben is konszolidációra lesz majd szükség, és óriási erőfeszítésekre, hogy ez a helyzet megforduljon.

a teljes felvétel itt (real player tudja lejátszani)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szilagyilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr275634469

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása