Foglaljuk vissza Magyarországot!

Szilágyi László blogja

Szilágyi László blogja

Rezsi:Orbán=8:1

2013. október 20. - szilagyilaszlo

villany_aram_0127.jpgOrbán Viktor most éppen a rezsidémon ellen harcol, mert Magyarországon bizony drága az energia. De főleg azért drága, mert rengeteg az adó az energiaárban, meg azért, mert az energiahordozók nagy részét külföldről importáljuk, és mert pazarlóan bánunk vele. De nem az a valódi baj, hogy kevés a munkahely és alacsony a bér? Nem ezekkel kellene inkább egy felelős kormánynak foglalkoznia? Munkahelyek létrehozásánál, a lefojtott gazdaság motorjainak beindításánál nyilván sokkal egyszerűbb az állami árszabályozás eszközével átmeneti népszerűséget vásárolni. A rezsihazugság rafinált, hiszen mindenki szeretne egy kicsit kevesebbet fizetni az energiáért. De félő, hogy nagy zakó lesz ezen a meccsen is. A Rezsi le fogja győzni Orbánt, mint a hollandok a magyar válogatottat.

A vállalkozások rezsije nő (1:0)

Amikor az év elején bekövetkezett a 10 százalékosnak hirdetett - valójában a KSH szerint eddig átlagosan alig 6 százalékos - lakossági energiaár-csökkentés, a szolgáltatók azonnal megkezdték a vállalkozói szektorban az energiaárak emelését (hiszen a költségeik nemhogy csökkentek volna, hanem az energiaszektorra többszörösen kivetett különadók miatt gyors ütemben növekedtek). Ezt a "rezsicsökkentés kormánya" eleinte csak tétlenül nézte, később viszont a törvényhozásban még támogatta is: legutóbb például a lakossági energiaárból kivett "szénfillért" (a hazai szénbányászat támogatására szolgáló tételt) azonnal duplán beépítette a vállalkozói energiaárakba. Az ilyen és hasonló trükkök miatt megemelt energiaköltségek természetesen azonnal beépülnek az árakba, ráadásul drasztikusan rontják a magyar vállalkozások és az egész hazai gazdaság versenyképességét: "rezsicsökkentés" ide vagy oda, a termelők és a szolgáltatók ma az egész régió legdrágább energiaárait kénytelenek megfizetni.

 

Csak a nagyfogyasztókon segít (2:0)

Ha egy termék árát mesterségesen, a valós költségekre való tekintet nélkül csökkentik - magyarul ártámogatást vezetnek be -, akkor ez a támogatás azokat érinti a legnagyobb mértékben, akik az adott termékből a legtöbbet fogyasztják. Magyarországon vannak olyan háztartások, ahol havonta legfeljebb 10 ezer forintot (vagy még kevesebbet) költenek energiára - mert több nem jut -, de jócskán akadnak olyanok is, ahol több százezer forint a havi energiaszámla. Utóbbiak a többszintes villát, a tóparti nyaralót és a kerti úszómedencét is a támogatott árú energiával fűtik és világítják. A kormány által rezsicsökkentésnek hazudott energiaár-támogatásnak ők a legnagyobb nyertesei - pedig semmilyen támogatásra nem szorulnának rá.

 

Aki fával vagy szénnel fűt, nem kap támogatást (3:0)

A rezsiblöff kétszeresen igazságtalan: a leggazdagabbaknak sokat ad - méghozzá mindannyiunk zsebéből -, a legszegényebbeknek viszont semmit. Aki fával vagy szénnel fűt, ahhoz ez az ártámogatás semmilyen formában nem jut el - a legkisebb jövedelmű családok, a mélyszegénységben és az állandó létbizonytalanságban élők ebből az országos szinten évi többszáz milliárd forintot újraosztó segítségből egy fillért sem kapnak. Ők azok, akiket egy-egy hideg éjszaka után olykor megfagyva találnak a saját lakásukban. Rájuk sokszorosan igaz, amit a bevezetőben írtunk: nem a rezsijük magas - sőt, abszolút értékben nevetségesen alacsony -, hanem a jövedelmük túl kevés. Ez a probléma azonban a mi kormányunkat láthatóan nem zavarja.

 

Kifizetjük máshol (4:0)

A "rezsicsökkentésért", vagyis azért az örömért, amit az alacsonyabb összegről szóló otthoni energiaszámla megpillantásakor látunk, valójában mindenki drágán megfizet. Fizetjük a drágább kenyér, zöldség, hús vagy éppen autószerviz árában - csak éppen nem vesszük észre, hogy most tulajdonképpen a saját "alacsonyabb" rezsink valódi díját fizetjük, sokfelé szétosztva. Ez nem rezsicsökkentés, hanem rezsihazugság, amelynek egyetlen nyertese van: az Orbán-kormány, amely a mi pénzünkből, mindannyiunkat átverve vásárol szavazatokat magának.

 

A szolgáltatóknak nem lesz pénze felújításra, fejlesztésre (5:0)

Ha az energiaszolgáltatókat arra kényszerítik, hogy a valós költségeiket - például az Orbán-kormány által a nyakukba varrt háromféle különadót - nem tartalmazó áron szolgáltassa az energiát a lakosságnak, valójában azt várják el tőlük, hogy veszteséget termeljenek. Ez piacgazdasági körülmények között nem működik. Nyilvánvaló, hogy a szolgáltatók ilyenkor először az egyéb kiadásaikon igyekeznek spórolni. A hálózatfejlesztésen, a karbantartáson, a beruházásokon. Az már most látszik, hogy a magyar energiaszektor egy nagyságrenddel kevesebbet költ a szolgáltatások és az infrastruktúra karbantartására és fejlesztésére, mint az előző években. Az pedig majd csak a következő esztendőkben - de mindenképpen a választások után - derül majd ki, hogy ennek az árát is mi fizetjük meg: több üzemzavarral, alacsonyabb színvonalú ellátással, áramszünet esetén sokkal tovább tartó helyreállítással stb.

 

A külföldi szolgáltatók kivonulnak? (6:0 öngól)

Az egész rezsiháború egyik jól látható célja, hogy a külföldi energiaszolgáltatókat kiszorítsák vele az országból. Már zajlik a "nemzeti energiavállalatok" - például az Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak a közvetett tulajdonában álló Elios - feltőkésítése, hogy adott pillanatban a menekülést választó nyugati cégek helyébe léphessenek. Hogy mire képesek ezek az államilag kinevezett új szolgáltatók, azt a hulladékkezelésben - ahol ez a folyamat már lezajlott - mindenki szemügyre veheti: többek között a települési hulladékszállítás összeomlása, a szelektív gyűjtés ellehetetlenülése a következmény. Azt pedig talán konkrét tapasztalatok nélkül is el tudjuk képzelni, milyen lesz az a szép új világ, amelyben az energián, a vízszolgáltatáson, a közlekedésen, az élelmiszerkereskedelmen és minden más fontos közszolgáltatáson keresztül közvetlenül a politikusoknak és a mögöttük álló üzleti köröknek leszünk kiszolgáltatva.

 

Jövőre csökken az épületszigetelésre fordítható állami pénz! (7:0)

Az Orbán-kormány tagjai egy-két éve még tudták, hogy milyen lenne a VALÓDI rezsicsökkentés. Tőlük idézünk:

„Magyarországon európai összehasonlításban pazarló az épületek energiafogyasztása. A rezsiproblémát csak nagyon rövid időszakra tudja kezelni a rezsicsökkentés. Néhány éven belül radikális beavatkozás kell az épület-szektorban, mert különben finanszírozhatatlanná válik épületeink működtetése”. (Bencsik János volt energiaügyi államtitkára).

„Egy országos energiahatékonysági program fellendítené az építőipart, évente a lakásállomány 10 százalékának felújítása 80 ezer építőipari munkahelyet teremtene, és ez a befektetés az országnak kevesebb mint 10 év alatt megtérülne.” (Matolcsy György volt nemzetgazdasági miniszter)

Az Orbán-csapat valamiért mégsem ebbe az irányba indult el. Kormányzásuk első három éve alatt alig néhány milliárdnyi támogatást fordítottak lakossági épületenergetikai korszerűsítésre (ezek azok a pályázatok, amelyeket egy-két nappal a kiírásuk után már vissza is vonnak a túljelentkezés miatt), a 2014-es költségvetésben pedig még ezt a szánalmasan alacsony összeget is tovább csökkentik. Ez a kormány valójában nem a rezsit akarja csökkenteni, hanem a Fideszre adott szavazatok számát akarja növelni - semmi más nem érdekli.

 

Az új atomerőmű nem fog olcsóbban termelni (8:0)

Orbán Viktor kormányfő a közelmúltban indiai látogatásán a következőket mondta:

- 70 százalékra emeljük az atomenergia arányát az áramellátásban

- 4-5 év múlva nálunk lesz a legolcsóbb az áram az unióban, ehhez kell a több atomenergia

Csakhogy a két állítás egyszerre semmiképpen sem teljesülhet. Pillanatnyilag az atomenergia a legdrágább energiaforrás: egységnyi áramtermelő kapacitás létrehozása ma bármilyen más energiahordozóval - szénnel, olajjal, gázzal, nap- vagy szélenergiával - sokkal kevesebbe kerül, mint nukleáris energiával. A Paksra tervezett két új reaktorblokk az újabb számítások szerint 6000 milliárd forintba kerülne: ez a magyar GDP 20 százaléka, az államadósságunkat pedig 30 százalékkal növelné. Ráadásul a kormány saját tanulmánya szerint is többe kerülne az új paksi blokkokból származó áram, mint a piaci átlagár - vagyis ők is tudják, hogy a paksi bővítés a valóságban nem lefelé, hanem fölfelé nyomná az áramárat. Viszont a 6000 milliárdos beruházás korrupciós költsége - vagyis az ellopható hányada - a magyar viszonyok között szokásosnak számító 20 százalékos aránnyal számolva 1200 milliárd forint: ez az összeg (és nem a rezsicsökkentési szándék) magyarázza, hogy miért ragaszkodnak annyira az atomprojekthez.

 

Rezsiharc a választási győzelemért (8:1)

A Fidesz népszerűsége - a botrányosan gyenge kormányzás nyomán - a 2010-es kormányváltástól folyamatosan csökkent: a párt és az Orbán-kormány nem tudott megfelelni a saját maga által nagyra növesztett elvárásoknak. Ez az eróziós folyamat egészen addig tartott, amíg Habony Árpád, Orbán Viktor kommunikációs guruja be nem dobta a köztudatba a rezsiblöfföt. A rezsicsökkentésnek nevezett árharc valójában nem az energiaszolgáltatókkal szemben, hanem a szavazatok megszerzéséért folyik. Közpénzből fizetett szavazatvásárlásról, a Fidesz választási kampányának az egész országgal történő megfizettetéséről, vagyis a legcsúnyább politikai átverésről van szó. Sajnos ebben a mindannyiunk bőrére zajló játszmában az Orbán-kormány eddig nyerésre áll: a népszerűségük zuhanása megállt, sőt átmenetileg vissza is fordult, pedig semmivel sem kormányoznak jobban, mint mondjuk két éve. Viszont nagy tételben vásárolják maguknak a szavazókat: a gazdagok köréből, akik a legtöbbet nyernek a rezsi(át)vágással, meg az egyszerűbb emberek köréből, akik nem látnak át a szitán.

Ennek a meccsnek azonban - Orbán Viktoron és szűkebb körén kívül - csak vesztesei vannak: a bekapott gólokat (ugyanúgy, mint a magyar-hollandon) alig győzzük számolni, és a feketeleves majd a választások után jön, bárki kerül is kormányra.

Szilágyi László

A bejegyzés trackback címe:

https://szilagyilaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr485589589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása